zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Bardzo smaczne i bardzo kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą otulone wiórkami kokosowymi. Pycha.

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

 

  • 2,5 szk mąki pszennej typ 500 Eco Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szczypty soli
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3/4 szk rodzynek
  • 3 łyżki czekolady do kawa i deserów
  • ok. 75 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
Do miski robota włożyć miękką margarynę, wsypać oba cukry i utrzeć. Dodać mleko i ucierając dodawać mąkę. Wyrobić ciasto, dodać czekoladę oraz rodzynki i połączyć je z ciastem. Gotowe wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować z nich wałki o średnicy około 6 cm. Każdy wałek ciasta obtoczyć w wiórkach i zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane pakunki włożyć do lodówki na około 2 godziny. Potem wyjąć je i przygotować blachy z wyposażenia kuchenki po czym wyłożyć je papierem do pieczenia. Każdy wałek ciąć na krążki o grubości około 5-8 mm i układać na blachach. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut w zależności od piekarnika. Wystudzić i zajadać.
Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
z ciasta uformować dwa walki i obtoczyć je w wiórkach
Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
zawinąc je w folię spozywczą i schłodzić
Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
potem kroić ciasteczka i lekko je spłaszczyć
Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
ciasteczka upiec i wystudzić a potem chrupać