edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kruche ciasteczka z witrażykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Twardy i chrupiący środek, a dookoła niego delikatne i kruche ciasteczko

Kruche ciasteczka z witrażykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasteczka z witrażykiem

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 6 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
  • kolorowe landrynki

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z witrażykiem
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką przy pomocy noża, aż powstaną grudki wielkości ziarenka grochu. Dodać cukier wanilinowy i żółtko. Zarobić je najpierw nożem, a następnie szybko dłońmi tak, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać do niego troszkę śmietany. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Landrynki pokruszyć w woreczku przy pomocy wałka lub tłuczka do mięsa. Oczywiście jeśli mamy więcej kolorów, to każdy z nich osobno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni (u mnie 160 z termoobiegiem). Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Foremką wykrawać ciasteczka o kształcie gwiazdek lub kwiatuszków i układać na blasze. W ciasteczkach wycinać okienko i wsypywać w nie pokruszone landrynki – z niewielką górką. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia się landrynek. Ciastka zdejmować z blachy dopiero po lekkim przestudzeniu, kiedy landrynki stwardnieją.
Kruche ciasteczka z witrażykiem
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki..
Kruche ciasteczka z witrażykiem
Foremką wykrawać ciasteczka o kształcie gwiazdek lub kwiatuszków i układać na blasze.
Kruche ciasteczka z witrażykiem
Etap 3

Tagi:

ciastka kruche