SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

  • 4
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Kruche, maślane i wręcz rozpływające się w ustach. Ciasteczka pieczone z w okresie Świąt Bożego narodzenia, ale zapewniam, że smakują i w lutym, i w maju.

Składniki:

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

 

Opcjonalnie:

  • 1 białko
  • 50 g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Przygotowanie:

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami
Ciasto nie musi być mocno twarde. Powinno dać się kroić.

Utarte na puch masło - wymieszać z cukrem i mlekiem. Wsypać pokrojoną żurawinę, posiekane pistacje i mąkę. Całość dokładnie wyrobi.

Z powstałego ciasta uformować wałek o średnicy 4 cm, który następnie owinąć folią aluminiową/spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 20-30 minut.

(Przed zawinięciem można posmarować białkiem i obtoczyć zmielonych w pistacjach.)

Wycinanie ciastek i pieczenie:

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami
Ciasteczka nie rosną, więc odstępy na blaszce nie muszą być wielkie.

Schłodzone ciasto pokroić na plasterki o grubości około 5-7 mm.
Ciasteczka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
Piec 10-12 minut w 200 stopniach.


Tagi:

ciastka kruche