madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kruche ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka , które może nie są zbyt ozdobne ale zajadają sie nimi wszyscy.

Kruche ciasteczka

Składniki:

Kruche ciasteczka

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny
  • 5 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka

Ciasto

Kruche ciastka
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy resztę składników

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy margarynę pokrojoną na kawałki, jaja, cukier, amoniak, który rozpuszczamy w małej ilości wody, a także proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Wyrabianie

Kruche ciastka
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i jeszcze wyrabiamy

Składniki wyrabiamy na jednolite ciasto, następnie przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i wyrabiamy jeszcze trochę.

Wykrawanie

Kruche ciastka
po rozwałkowaniu ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka

Ciasto dzielimy na kilka części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek i następnie dowolnymi foremkami wycinamy ciasteczka. Ciasto, które pozostaje po wycięciu ciastek zagniatamy ponownie, ale uważamy, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, bo ciastka będą twarde, a następnie powtarzamy czynność z wykrawaniem.

Pieczenie

Kruche ciastka
Ułożone na blaszce ciastka pieczemy w 170 stopniach

Wykrojone ciastka układamy na blasze i pieczemy przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.


Tagi:

ciastka kruche