karolina1869

karolina1869

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Kruche ciastka maszynkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasteczka nie za słodkie, długo zachowuja świeżość

Kruche ciastka maszynkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciastka maszynkowe

 

  • 40 dag tłuszczu (1 margaryna reszta dołożyć smalec)
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag cukru pudru
  • 70 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka maszynkowe
Margarynę wyjmujemy z lodówki, odstawiamy do czasu aż zrobi się ciepła, pozostałą ilość tłuszczu potrzebnego do zrobienia ciasta uzupełniamy tłuszczem który też musi mieć temperature pokojową. Z jaja oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy tłuszcz, mąkę, żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowe oraz proszek do pieczenia, wszystko razem ugniatamy do momentu powstania ciasta, gotowe ciasto wstawiamy na min 0,6 godziny do lodówki. następnie formujemy ciastka, pieczemy ok 20 min w tem. 180 stopni.
Kruche ciastka maszynkowe
składniki potrzebne do ugniecienia ciasta
Kruche ciastka maszynkowe
ciasto ugniecione wystarczy wstawić do lodówki
Kruche ciastka maszynkowe
ciasto przepuszczone przez maszynkę z odpowiednią formą

Tagi:

deser ciastka