Kruche ciastka z kokosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kruche, maślane ciasteczka w połączeniu z wiórkami kokosowymi, masą krówkową i czekoladą dają rewelacyjny efekt końcowy.

Kruche ciastka z kokosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciastka z kokosem

Ciasto kruche

Warstwa kokosowa

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka z kokosem

ETAP 1:

Kruche ciastka z kokosem
Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko

Zimne masło razem z pozostałymi składnikami ciasta kruchego szybko zagniatamy.

ETAP 2:

Kruche ciastka z kokosem
Wkładamy do lodówki zawinięte w folię spożywczą

Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

ETAP 3:

Kruche ciastka z kokosem
Zrumienione wiórki kokosowe mieszamy z masą krówkową

Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni co jakiś czas mieszając. Studzimy i mieszamy z masą krówkową.

ETAP 4:

Kruche ciastka z kokosem
Wykrojone ciastka pieczemy na rumiano

Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym z nich kieliszkiem wykrawamy mniejsze koła.
Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.

ETAP 5:

Kruche ciastka z kokosem

Wystudzone ciastka smarujemy masą krówkową. Na wierzchu porcjami przyklejamy wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.

ETAP 6:

Kruche ciastka z kokosem

Obie czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.

ETAP 7:

Kruche ciastka z kokosem

Każde ciastko maczamy spodem w czekoladzie i kładziemy na blasze. Resztą czekolady polewamy wierzch ciastek.

Odstawiamy do stężenia czekolady.