karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kruche ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto wspaniałe do jabłecznika, ale wspaniale smakuje także z innymi owocami.

Kruche ciasto

Składniki:

Kruche ciasto

  • 3/4 kostki margaryny Palma
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i wyjętą z lodówki (nie rozpuszczoną) Palmę, którą "wkruszamy" do reszty składników. Zagniatamy ciasto w misce ok. 5 minut. Jednakże ciasta nie łączymy w całość tylko przygotowujemy okruszki.
Tak przygotowane okruszki, wysypujemy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą w taki sposób żeby położyć na nie owoce i ponownie obsypać okruszkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 50 minut.
Na koniec można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)