marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ciasto miodowo-makowe.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ze składników wyrobić i zagnieść ciasto.Blaszkę wyłożyć folią i ciastem.Wyłożyć miód,a na to masę makową.Piec 40 min.w temp.180 st.Wyjąć.

Kruche ciasto miodowo-makowe.

Składniki:

Kruche ciasto miodowo-makowe.

 

  • Ciasto:
  • 25 dag.mąki,
  • pół kostki masła,
  • 10 dag.cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku.
  • Warstwa makowa:
  • puszka masy makowej ok.500 g.
  • Warstwa miodowa:
  • słoiczek miodu pszczelego,
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego.
  • 5 białek na pianę+łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto miodowo-makowe.
Z mąki,masła,cukru,jaka oraz proszku do pieczenia wyrobić na stolnicy ciasto kruche i zagnieść.Miód pszczeli rozmieszać z 3-4 łyżkami cukru trzcinowego w rondelku na małym ogniu,uważając,
by nie przywarł do dna.Zestawić i ostudzić masę.Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć folią aluminiową,a na to rozwałkowane ciasto,potem wyłożyć warstwę miodową,a na nią masę makową.Nagrzać piekarnik do temp.180 st.C.Wstawić blachę z ciastem na 40 min. do piekarnika.Jeśli się chce,to można
ubić pianę z odrobiną cukru i przed końcem pieczenia wysunąć blachę z piekarnika i wlać pianę ubitą na sztywno.Zapiekać pianę na cieście z 10-15 min.,nie otwierać przy tym drzwiczek,aby piana nie opadła.Potem wyjąć blachę z ciastem,przestudzić i kroić.