SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonały deser dla całej rodziny. Warto przygotować to ciasto.

Składniki:

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 15 dag masła,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Kruszonka:

  • 2,5 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką

Przygotowanie składników

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką
Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem.

Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto.

Wyłożenie na blaszkę

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką
Ciasto wykładam na blaszkę.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz brzegi tortownicy o średnicy 24 cm.

Dodanie rabarbaru

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką
Rabarbar wykładam na ciasto

Rabarbar kroję na mniejsze kawałki. Wykładam na ciasto. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem.

Przygotowanie kruszonki

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką
Robię kruszonkę.

Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.

Posypanie ciasta kruszonką

Kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką
Wierzch ciasta posypuję kruszonką.

Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.