Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatni mój wypiek z trzema owocami w jednym cieście. Udało mi się jeszcze kupić świeże truskawki, które idealnie nadawały się do ciasta ( smak już niestety nie ten ). Owoce były przykwaskowe, ale do piany dałam więcej cukru. Świetnie smakowało.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 5 sztuk żółtek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce:

Piana:

  • 5 sztuk białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Posypka:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

1.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki pszennej oraz dodanie masła

Do miski wsypać mąkę krupczatkę i pszenną oraz włożyć pokrojone masło.

2.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe
Wbicie żółtek, dosypanie cukru trzcinowego i proszku do pieczenia

Wbić żółtka jajek, dosypać cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia. Wyrobić rękami na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.

3.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe
Wyłożenie blachy papierem do pieczenia i rozłożenie ciasta

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć 2/3 ciasta.

4.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe
Ułożenie na cieście wydrylowanych zielonych śliwek

Na ciasto poukładać połówki śliwek.

5.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Między śliwki powkładać świeże truskawki.

6.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Wierzch posypać świeżymi borówkami amerykańskimi.

7.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Później rozłożyć ją na owocach.

8.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Na pianę posypać resztę ciasta.

9.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 45 minut.

10.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku do ostudzenia.

11.

Kruche ciasto śliwkowo - truskawkowo - borówkowe

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !