czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto swoim wyglądem jak i smakiem bardzo przypomina sernik. Domownicy dali się nabrać;))) Do ciasta można użyć dowolnych owoców, jednak kwaśne porzeczki wspaniale do niego pasują.

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką

 

  • Ciasto:
  • 5 żółtek,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 200g masła lub margaryny,
  • 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka soku z cytryny.

 

  • Masa:
  • 5 białek,
  • 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • budyń śmietankowy (40g),
  • 120g kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • 500g czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodać cukier, żółtka oraz masło i sok z cytryny. Zagnieść głąakie, kruche ciasto. 2/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim dno formy o wym. 23 x 33cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Przestudzić. 2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać owocami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec około 60 minut w temp. 180st.
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
pierwszą częśc ciasta wyłożyć na dno formy
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Na podpieczonym cieście rozsmarowac masę śmietanową
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Na masie rozsypać równomiernie porzeczki
Kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Na wiezrchu zetrzeć pozostałe ciasto, upiec