Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kruche ciasto z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ciasto na szybko ale i smacznie

Kruche ciasto z dżemem

Składniki:

Kruche ciasto z dżemem

 

  • Składniki

 

  • mąka 3 szklanki
  • sól
  • margaryna 20 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • dżem
  • aromat waniliowy
  • śmietana 1-2 łyżki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • jajka 3 szt.
  • Kruche ciasto z dżemem (kruszonka)
  • Składniki

 

  • masło 7 dag
  • mąka 15 dag
  • cukier puder 5 dag
  • Kruche ciasto z dżemem (piana)
  • Składniki

 

  • cukier 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • jajka 4 szt.

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z dżemem
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.
Piana:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier , sok i ubijać , aż cukier się rozpuści.
Kruszonka:
Masło pokroić na małe kawałki , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.

Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem , na to zetrzeć na tarce resztę ciasta , przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.C.

Uwagi:
Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić szarlotkę - pominąć pianę i ew. kruszonkę , a zamiast dżemu dać jabłka.