Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kruche ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepiej przygotować ze świeżych jagód, ale można też wykorzystać mrożone lub przygotowane w słoikach.

Kruche ciasto z jagodami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kruche ciasto z jagodami

ciasto

  • 30 dag mąki
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa jagodowa

warstwa kokosowa

  • 2-3 białka
  • 5 lyżek cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jagodami
Z podaych składników na ciasto zagnieśc szybko ciasto i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować i rozłozyć w formie. Zapiec w pikarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Jagody przebrać i wypłukać. włożyć do garnka i zagotować. dodać bułkę tartą i wymieszać. Na podpieczone ciasto nałozyć warswę jagód. Z białek ubić sztywna pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodać wiórki koskosowe i delikatnie wymieszać. Nałozyć na warstw jagodową.

Piec przez około pół godziny w 170 stopniach.
Kruche ciasto z jagodami
Ciasto powinno być schłodzone przynajmniej przez pół godziny
Kruche ciasto z jagodami
Jagody należy dokładnie przebrać i wypłukać
Kruche ciasto z jagodami
Do gotujących jagód mozna dodać 203 łyżki cukru, jeśli ktoś lubi słodkie ciasta
Kruche ciasto z jagodami
Jagody rozłozyć na podpieczonym spodzie.
Kruche ciasto z jagodami
Na jagody rozłożyć warstwę kokosową
Kruche ciasto z jagodami
Ciasto piec do zarumienienia się

Tagi:

tarta