Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Kruche ciasto z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z makiem zarówno od święta jak i na co dzień

Kruche ciasto z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z makiem

  • 2 szkl mąka pszenna,
  • 4 szt żółtka,
  • 20 dag masło,
  • 3 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 2 puszki masa makowa,
  • 2 łyżki śmietana

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z makiem

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Do miski wlać żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy, utrzeć, dodać śmietanę, wymieszać. Utarte żółtka ze śmietaną wlać do mąki i zagnieść ciasto. Odłożyć na pól godziny w chłodne miejsce. Następnie rozwałkować i przełożyć do przygotowanej brytfanny, wyłożyć masę makowa, ozdobić pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 50 minut.