nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie do przygotowania ciasto, kruche ciasto, maliny i bezowa pianka z białek to znakomite połączenie stanowiące ciasto, które jest świetnym, dość lekkim deserem.

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką

 

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru plus trochę do oprószenia upieczonego ciasta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • maliny

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, 5 żółtek i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - jedną większą (2/3 całości) i jedną mniejszą (1/3 całości). Mniejszą część ciasta owinąć folią i przełożyć do lodówki. Średniej wielkości blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylepić jej spód większą częścią zagniecionego ciasta przygotowując w ten sposób spód ciasta. Wstawić wylepiony w blaszce spód ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekać go przez 15 - 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić. Za pomocą miksera ubić ze szczyptą soli oddzielone wcześniej z jajek białka. Do ubitych białek dodawać stopniowo biały i waniliowy cukier i dalej miksować pianę tylko już na niższych obrotach miksera. Do ubitej z cukrem piany dodać dwa budynie waniliowe bez cukru i olej i wszystkie dodane produkty delikatnie wmieszać w pianę za pomocą łyżki. Wyłożyć gotową słodka pianę z wmieszanymi dodatkami na podpieczony i przestudzony spód ciasta. Pianę równomiernie rozprowadzić po spodzie ciasta. Na wyłożoną pianę poukładać opłukane i osuszone maliny tak, by przykryły całą powierzchnię piany. Wyjąć mniejszą część zagniecionego ciasta z lodówki i skubać ją palcami na wierzch wyłożonych na pianę malin tak, by ciasto przykryło maliny. W ten sposób przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut. Upieczone i przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Ręcznie zagniecione z mąki,margaryny,żółtek,cukru pudru i proszku do pieczenia ciasto.
Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Ubita słodla piana z białek wykładana na podpieczony spód ciasta.
Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Umyte i osuszone maliny ułożone na pianie z białek.
Kruche ciasto z malinami i białkową pianką
Surowe jeszcze ciasto tuż przed przełożeniem go do piekarnika.