Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kruche ciasto z owocami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniałe delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach

Kruche ciasto z owocami i budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche ciasto z owocami i budyniem

 

 

 

  • Masa
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 szkl mleka 1,5 %
  • 1/4 szkl cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z owocami i budyniem
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem, następnie zagnieść na jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto podzielić na części: 2/3 i 1/3, Następnie każdy kawałek zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok 20 min. W tym czasie myjemy rabarbar i truskawki. Truskawki obieramy z szypułek, rabarbar obieramy i kroimy na kawałki ok 2-3 cm. Z zamrażarki wyjmujemy większy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na wymiar blaszki (u mnie 25x32 cm) Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Na dno rozkładamy rozwałkowane ciasto i nakłuwamy widelcem. Na ciasto rozkładamy umyte owoce. W garnku gotujemy budyń z cukrem i jeszcze gorący wylewamy na owoce. Wyjmujemy pozostałe ciasto i wałkujemy na wielkość blaszki, wykładamy na owoce z budyniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 45 min.
Kruche ciasto z owocami i budyniem
Ciasto wykładamy na dnie blaszki i nakłuwamy widelcem
Kruche ciasto z owocami i budyniem
Na cieście rozkładamy umyte i pokrojone owoce
Kruche ciasto z owocami i budyniem
Na wyłożone na ciasto owoce wylewamy jeszcze gorący budyń