Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kruche ciasto z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche ciasto dwukolorowe przekładane marmoladą śliwkową, z pianką z dodatkiem kisielu cytrynowego.

Kruche ciasto z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z pianką

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 300 g marmolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • białka z 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego w proszku

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na dno natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 23x27 cm). Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady z żółtych śliwek). Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść. Ciemne ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki. Ciasto rozłożyć na marmoladzie. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier, a następnie cukier puder i cały czas ubijać. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać kisiel w proszku i wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto, lekko wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 80 minut.Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno się rumienił, przykryć go arkuszem folii aluminiowej.
Kruche ciasto z pianką
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniecione.
Kruche ciasto z pianką
Część ciasta rozłożona w foremce i posmarowana marmoladą.
Kruche ciasto z pianką
Ciemne kakao dodane do drugiej części ciasta.
Kruche ciasto z pianką
Białka jaj ubite na sztywno z cukrem i wymieszane z kisielem.