Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Niezwykle pyszne ciasto. Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą. Polecam do niedzielnej kawki.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 12 %

Nadzienie:

 

Pianka:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm, posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Rabarbar oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy w na mała kawałki. Pokrojony rabarbar układamy na cieście.

3.Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy rabarbar.

4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy.

5.Przygotowaną pianę wykładamy na rabarbar.

6. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Tagi:

tarta