ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 16

Wspaniałe połączenie nadzienia rabarbaru z rodzynkami daje orzeźwiający smak. Wspaniały deser na upały.

Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami

 

  • pęczek młodego rabarbaru malinowego
  • pół szklanki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • składniki na ciasto:
  • pół kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • kostka margaryny 250 g
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami
Młody, malinowy rabarbar myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Kroimy go na bardzo malutkie kawałki i wkładamy do miseczki. 
Dodajemy do niego pół szklanki wcześniej namoczonych rodzynek i 3 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy. 

Jeśli rabarbar zdąży puścić sok to go zlewamy do szklanki, można go użyć do czegoś innego. Zagniatamy ciasto kruche. 

Wsypujemy pół kilograma mąki, dodajemy 3 jajka, pół szklanki śmietany, pół szklanki cukru pudru, kostkę margaryny 250 g, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 Zagniatamy wszystko razem na jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. W środek kładziemy nadzienie z rabarbaru rodzynek i cukru.

 Ciasto u góry nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor.  
Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami.
Obrany rabarbar kroimy na drobne cząsteczki.
Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami.
Szybko zagniatamy wszystkie składniki na ciasto.
Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy.
Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami.
W środek kładziemy nadzienie z rabarbaru i rodzynek.

Tagi:

ciasto