WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo letnie, tradycyjne ciasto. Kruche, z warstwą aromatycznych, soczystych truskawek i chrupiącą bezą.

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto

  • 2,5 szkl mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli

Pozostałe

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z truskawkami i bezą
Mąkę zagniatamy z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Odkłamy owinięte do lodówki.

Truskawki płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier.

Blaszkę wykładamy ciastem, zostawiając trochę na wierzch. Na ciasto wykładamy owoce, a następnie pianę i posypujemy startą resztą ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut, podpiekając dobrze spód.

Tagi:

ciasto owoce