Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kruche ciasto z wisienkami i bezą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Owocowe, winne w smaku ciasto możemy podać na okolicznościowym przyjęciu jak i do kawy czy herbaty

Kruche ciasto z wisienkami i bezą

Składniki:

Kruche ciasto z wisienkami i bezą

 

  • mąka - 50 dag
  • cukier - 10 dag
  • margaryna - 20 dag
  • jajka - 1 szt
  • żółtka jaj - 5 szt
  • cukier - 1 opakowanie
  • zapach rumowy - kilka kropel
  • cukier puder - 2 łyżki - niekoniecznie
  • masło do wysmarowania blachy - 2 łyżki
  • nadzienie:
  • wiśnie z konfitury, z nalewki
  • lub wiśnie mrożone ,drylowane - około 1 kg
  • cukier - 15 dag - jeśli są to wiśnie mrożone
  • kisiel wiśniowy - 1 opak ( na sypko)
  • beza:
  • białka jaj - 5 szt
  • cukier kryształ - 4 - 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z wisienkami i bezą
Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z z lodówki ciasto rozwałkowujemy na wielkość dużej blaszki + po 1 - 2 cm na brzegi. Blachę wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie wymieszane z cukrem i sypkim kiślem.Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć pianę na rozłożone wiśnie, wyrównać powierzchnię. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut w tej samej temperaturze, aż beza lekko się zrumieni. Upieczone ciasto ew. można posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki - ale ładnie wygląda to ciasto bez posypki cukrowej.