LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kruche ciasto ze śliwkami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Po prostu wyśmienite do popołudniowej herbatki.

Kruche ciasto ze śliwkami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami 4

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami 4
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać margarynę, posiekać nożem. Śmietanę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie umyć i osuszyć śliwki, przekroić na połówki, pozbawić pestek. 3/4 ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w gorącym piekarniku przez 15 minut. Na zapieczonym cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Posypać cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na śliwki. Przykryć kruszonką z pozostałego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut.
Kruche ciasto ze śliwkami 4
Przygotowanie kruchego ciasta i wyłożenie na blachę.
Kruche ciasto ze śliwkami 4
Ułożenie śliwek na zapieczonym kruchym cieście.
Kruche ciasto ze śliwkami 4
Wyłożenie ubitej piany na śliwki posypane cynamonem.
Kruche ciasto ze śliwkami 4
Przykrycie piany kruszonką pozostałego ciasta.

Tagi:

śliwki