Justine

Justine

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką. Łatwe w przygotowaniu.

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 - 700 g śliwek węgierek

  • Kruszonka:
  • 1/4 masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto: Margarynę pokroić nożem na kawałki, dodać trochę mąki i jajka, zagniatać ciasto. Potem stopniowo dosypywać mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier. Gdy ciasto będzie już zagniecione (o jednolitej konsystencji) owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po wyjęciu ciasta kroimy je na plastry i wykładamy na wcześniej wyłożoną papierem tortownicę. Zakrywamy ciastem dno oraz brzegi. Następnie nakładamy wydrylowane śliwki (skórką do dołu). Kruszonka: zagniatamy wszystkie składniki, aż będą się kruszyć na drobne kawałki. Ciasto posypujemy kruszonką, wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Smacznego!

Redakcja poleca: