SUPERPRZEPIS

Kruche czekoladowe spiralki

  • 12
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruche czekoladowe spiralki Więcej zdjęć (4)

Pudełko tych ciasteczek znalezione pod choinką ucieszy każdą obdarowaną nimi osobę.

Składniki:

Kruche czekoladowe spiralki

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche czekoladowe spiralki
Cukier puder i miękkie masło zmiksuj na krem. Obie mąki wymieszaj i dodawaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej dodaj dodatkową łyżkę mąki i dokładnie zmiksuj. Do drugiej masy dodaj łyżkę kakao oraz rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę, również zmiksuj. Z obu ciast zrób kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie każdą część rozwałkuj na prostokąt tak, aby mieć dwa jednakowe prostokąty. Delikatnie ułóż jeden prostokąt na drugim. A następnie oba ciasta zwiń w rulon jak roladę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Roladę pokrój na 0,5 cm plasterki, ułóż zachowując odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170*C i piecz 11 minut. Wyjęte z piekarnika pozostaw na blaszce do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę kuchenną.
Kruche czekoladowe spiralki
Delikatnie ułóż jeden prostokąt ciasta na drugim i zwiń w rulon jak roladę. Łatwiej jest to zrobić na macie lub papierze do pieczenia.
Kruche czekoladowe spiralki
Ciastka ułóż zachowując odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruche czekoladowe spiralki
Wyjęte z piekarnika pozostaw na blaszce do lekkiego przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę kuchenną.

Tagi:

czekolada