SUPERPRZEPIS

Kruche jeżynowe babeczki

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kruche jeżynowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Moja jezynka w tym roku obrodziła. Pilnowałam moich żarłoków aby nie obiedli mi jezynek i uzbierałam większą ilość i przygotowałam te małe kruche maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę.

Składniki:

Kruche jeżynowe babeczki

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g jeżyn
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki do ubijania
  • 1 czubata łyzeczka żelatyny
  • 4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • do dekoracji : jezyny i listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Kruche jeżynowe babeczki
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upiekłam w foremce metalowej od muffinek. Wyciełam koła małą foremką do babeczki i wylepiłam nim dno foremki od muffinki. Po upieczeniu kształt przypomina malutkie tarty. Wylepione foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 10 minut aż ciasto sie zarumieni. Upieczone babeczki wyłozyc na deske do wystudzenia. Przygotować krem. Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać mlekiem aby napęczniała a następnie lekko podgrzac aby sie rozpuściła, trzeba uważać aby nie przypalić bo jest mało mleka, wystarczy tylko ciągle mieszać. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać zmiksowane jeżyny a następnie przestudzona żelatynę. Dokładnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki aby nieco stężał. Następnie za pomocą dekoratora napełnić babeczki kremem. Udekorowac jeżynami i listkami mięty. Można podawać lub wstawić jeszcze do lodówki do schłodzenia.
Kruche jeżynowe babeczki
Etap 1 Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Kruche jeżynowe babeczki
Etap 2Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek wykroić z ciasta koła i wylepić nimi foremki. Ja mam tylko 10 małych foremek na kruche babeczki więc aby było szybciej i aby zapełnić całą blaszkę część babeczek upie
Kruche jeżynowe babeczki
Etap 3 Jeżyny zmiksować z cukrem waniliowym
Kruche jeżynowe babeczki
Etap 4 Śmietankę ubić na sztywno. Dodać zmiksowane jeżyny a następnie przestudzona żelatynę. Dokładnie wymieszać.