Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kruche kwadraty z miodem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kruche ciasto, orzechy smażone w miodzie - niebo w gębie :) Podczas dopiekania ciasta należy uważać aby orzechy się nie przypaliły bo będą gorzkie

Kruche kwadraty z miodem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche kwadraty z miodem i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche kwadraty z miodem i orzechami
Do rozdrabniacza wsypać mąkę i cukier puder. Wrzucić pokrojone masło i zmiksować. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Ciasto rozprowadzić w blaszce o wymiarach około 18x25, schłodzić godzinę w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut. W międzyczasie orzechy przebrać i posiekać. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło z mlekiem, cukrem i miodem, zagotować. Wrzucić orzechy i gotować 2-3 minuty. Wyjąć ciasto z piekarnika, zalać orzechami i wstawić na około 10-12 minut aż będzie złoto-brązowe. Wystudzić na kratce Kruche ciasto z orzechami najlepiej smakuje na drugi dzień. Pokroić je w kwadraty najłatwiej będzie bardzo ostrym nożem
Kruche kwadraty z miodem i orzechami
Do rozdrabniacza wsypać mąkę i cukier puder. Wrzucić pokrojone masło i zmiksować. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować.
Kruche kwadraty z miodem i orzechami
Ciasto rozprowadzić w blaszce o wymiarach około 18x25, schłodzić godzinę w lodówce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Kruche kwadraty z miodem i orzechami
W międzyczasie orzechy przebrać i posiekać. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło z mlekiem, cukrem i miodem, zagotować. Wrzucić orzechy i gotować 2-3 minuty.
Kruche kwadraty z miodem i orzechami
Wyjąć ciasto z piekarnika, zalać orzechami i wstawić na około 10-12 minut aż będzie złoto-brązowe. Wystudzić na kratce