Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kruche kwiatuszki maślane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kruche, smaczne ciasteczka kwiatuszki z maślaną nutą.

Kruche kwiatuszki maślane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche kwiatuszki maślane

 

  • 25 dkg mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche kwiatuszki maślane
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, sól, proszek do pieczenia oraz masło. Dokładnie łączymy składniki. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 50 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką, literatką oraz kieliszkiem krążki różnej wielkości. Z krążków formujemy kwiatuszki (różyczki, gerbery). Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem. Na środku każdego ciastka sztrzykawką nakładamy porcję powideł. Ciasta smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy 30 minunt w temp. 160 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kruche kwiatuszki maślane
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, sól, proszek do pieczenia oraz masło. Dokładnie łączymy składniki.
Kruche kwiatuszki maślane
Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 50 minut.
Kruche kwiatuszki maślane
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką, literatką oraz kieliszkiem krążki różnej wielkości. Z krążków formujemy kwiatuszki (różyczki, gerbery).
Kruche kwiatuszki maślane
Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem. Na środku każdego ciastka sztrzykawką nakładamy porcję powideł. Ciasta smarujemy rozmąconym białkiem. Pieczemy 30 minunt w temp. 160 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.