xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasto z malinkami budyniową pianką i kruszonką na górze, mega pyszne ;-) nie znam żadnego łasucha który przejdzie obojętnie obok tej pyszności.

Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką

 

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250g schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki p/p
  • łyżka cukru wanil
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

 

  • składniki na budyniową piankę :
  • 5 białek
  • łyżka cukru wanil
  • szkl drobnego cukru do wypieków
  • 2 op. budyniu (2x40g) waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 szkl oleju

 

  • maliny świeże lub mrożone ;-)

Sposób przygotowania:

Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką
Na stolnicę przesiewam wszystkie składniki, wbijam żółtka jaj, wrzucam zimne masło pokrojone w kostkę - szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części 60/40, każda zawijam osobno w folię, wkładam do zamrażalnika. Blachę natłuszczam i wykładam papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieram na tarce na spód blachy, przyklepuję i wyrównuję dłonią. Przez ok. 20min podpiekam na złoty kolor w temp. 190'C. Całkowicie studzę. Przygotowanie budyniowej pianki zaczynam od ubicia białek, po ubiciu ich na sztywno powoli porcjami wsypuję drobny cukier, cukier wanil, nie przestawająć ubijać na max obrotach. Dalej porcjami dodaję proszek budyniowy. Strużką wlewam olej i nadal miksuję, do połączenia się składników. Tak przygotowaną piankę wykładam na wcześniej podpieczony spód. Wyrównuję i układam gęsto maliny (otworkami do góry) lekko wpycham je w pianę. Na maliny ścieram na tarce mniejszą część ciasta (kruszonka) Piekę 30-40min w temp. 190'C. Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.
Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką
Ubijam na sztywną pianę białka do przygotowania budyniowej pianki
Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką
W pianę lekko wbijam maliny otworami do góry
Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką
Na wierzch ciasta ścieram mniejszą część zamrożonego kruchego ciasta
Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką
Upieczone i przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem