Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealnie kruche, bo ciasto przygotowane na samych żółtkach, wprost rozpływają się w ustach, do tego pyszne i słodkie kajmakowe nadzienie...mniam. Lubicie takie ciasteczka? Zapraszam.

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem

Składniki:

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki mąki tortowej
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z kajmakowym nadzieniem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy po porcji masy krówkowej, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

2. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

3. Tak przygotowane ciasteczka są gotowe do podania.

Smacznego życzę.