rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kruche po-kuszenie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto wielosmakowe, idealne na święta lub inne przyjęcia. Równie dobrze może zastępować ciasto tortowe.

Kruche po-kuszenie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche po-kuszenie

 

  • Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy mały
  • 30 dkg masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 4 łyżki kokosu
  • 2 łyżki kakaa

 

 

  • Masa serowa:
  • 0,5 kg twarogu na sernik
  • 5 dkg masła
  • 1 galaretka poziomkowa lub truskawkowa
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg obranych i startych jabłek
  • 3 galaretki agrestowe

 

  • Polewa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • (lub gotowa polewa z torebki)

 

  • Dekoracja- wg własnych upodobań:)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche po-kuszenie
Składniki na ciasto łączymy ze sobą siekając, a następnie formując kulę. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną pozostawiamy, do drugiej dodajemy kokos- siekamy by ciasto dobrze połączyło się z wiórkami. Do trzeciej dodajemy kakao i również dokładnie zagniatamy. Schładzamy ok godziny w lodówce, następnie wałkujemy na wielkość blachy. U mnie 36x24cm. Pieczemy każdy placek osobno w temp 180st przez ok 30 minut.Ser, jajko, masło i cukier miksujemy ze sobą. Stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dosypujemy galaretkę. Budyń dodajemy do mleka, mieszamy. Dodajemy do masy serowej i mieszamy ok 3 minut do zgęstnienia. Studzimy. Jabłka stawiamy na ogniu, chwilkę dusimy i dodajemy galaretki. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.Orzechy przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy gotując na wolnym ogniu. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po odrobinie ostudzone orzechy.Przełożenie ciasta: Brytfannę- najlepiej ze ściąganym rantem wyłożyć folią spożywczą. Na spód dać placek zwykły, na to masę serową, placek kakaowy, masę jabłkową, placek kokosowy. Czekamy ok 3 godz aż masy całkowicie zastygną. Wierzch i boki smarujemy masą orzechową, polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy. Podajemy schłodzone.
Kruche po-kuszenie
Placek zwykły przed włożeniem do piekarnika
Kruche po-kuszenie
Placek kokosowy przed włożeniem do piekarnika
Kruche po-kuszenie
Placek kakaowy przed włożeniem do piekarnika
Kruche po-kuszenie
Kruche po-kuszenie już w przekroju, schłodzone, gotowe do spożycia