Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, kruche i jesienne (bo z dodatkiem puree z dyni), rogaliki. Idealne dla całej rodziny. Polecam.

Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi

 

  • 3 szklanki maki

 

 

  • 1/2 szklanki puree z dyni

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Make przesiać do miski, dodać śmietanę oraz puree z dyni. Mąkę ze śmietaną oraz puree zamieszać łyżką i dodać posiekane masłu lub margarynę ( ja użyłam margaryny Kasia ). 

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kule i wstawić na kilka godzin lub cala noc do lodówki. Ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, im mniejsze tym szybciej i lepiej się wypieka ). 

Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować . Kolo podzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć i rozsmarować śliwkowe powidła. Trójkąty zwinąć, ukształtować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, wtedy rogaliki będą pysznie kruche :)

Można je posypać cukrem pudrem albo polać lukrem ale bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) . 
Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Do maki dodac śmietanę oraz puree z dyni
Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Ciasto rozwalkowac im podzielić na trójkąty
Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Na kazdy trojkat nałożyć powidła śliwkowe
Kruche rogaliki z dyniowe z powidłami śliwkowymi
Ciasto zwinac na ksztalt rogalików i ułożyć na blaszce