Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche rogaliki z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do przygotowania tych rogalików postanowiłam użyć mąki krupczatki.Dzięki temu rogaliki zyskały ciekawy smak.Wyszły bardzo delikatne,kruche i rozpływające się w ustach.

Kruche rogaliki z kajmakiem

Składniki:

Kruche rogaliki z kajmakiem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • Dodatkowo:
  • pół puszki masy krówkowej ( 10 dag )
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z kajmakiem
1.Do miski dajemy suche składniki,następnie rozcieramy je opuszkami palców z masłem,aż powstaną małe grudki,wbijamy jajko i wlewamy mleko.Zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 60 minut. 2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na 6 trójkątów.Na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy formując rogaliki. 3.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Rady:Z przepisu wyszło mi 24 rogaliki. Ciasto należy delikatnie wałkować i zawijać ponieważ jest bardzo kruche.