edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kruche rogaliki z makiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepis Buni bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie, więc dosłodziłam ciasto i eksperymentuję z nadzieniem

Kruche rogaliki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z makiem

 

  • SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18%
  • masa makowa z puszki – na każdy rogalik około 1 łyżeczki
  • ewentualnie cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z makiem
Mąkę przesiać , dokładnie wysiekać z zimnym masłem na kruszonkę, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta rozsmarować po łyżeczce masy makowej i od tej strony zwinąć, formując rogalik. Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, w ten sposób, aby ostry koniec trójkąta znalazł się pod spodem. Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z makiem
Mąkę wysiekaną z masłem wymieszać z cukrem i szczyptą soli.
Kruche rogaliki z makiem
Na pokrojonych trójkątach ciasta rozsmarować masę makową.
Kruche rogaliki z makiem
Zwinąć rogaliki i przełożyć je na wyłożoną papierem blaszkę.
Kruche rogaliki z makiem
Piec około 20 minut do zrumienienia pozostawić do wystudzenia.