13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kruche Rogaliki z Marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Do miski wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki tortowej, pół kostki masła o temp. pokojowej.

Kruche Rogaliki z Marcepanem

Składniki:

Kruche Rogaliki z Marcepanem

 

  • Składniki:
  • papier do pieczenia
  • Na kruche ciasto:
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 1 łyżka stołowa płaska proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa wody
  • Nadzienie:
  • 150 g mieszanki studenckiej orzechów i bakalii
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 kropli aromatu waniliowego
  • 3 krople aromatu rumowego
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 30 g masła
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • Glazura:
  • 1 żółtko jaja
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Kruche Rogaliki z Marcepanem
Do miski wsypujemy 2 szklanki przesianej mąki tortowej, pół kostki masła o temp. pokojowej. Następnie dodać 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 żółtko jaja i 1 łyżkę letniej wody. Mieszamy w rękach bądź w mikserze na jednolitą masę, a następnie wstawić do lodówki na 40 minut. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Do zmielonej mieszanki studenckiej z orzechów i bakalii dodajemy masę marcepanową, po kilka kropel aromatu (waniliowego, rumowego i migdałowego), 1 łyżkę soku z cytryny i cukru oraz 30 g masła. Mieszamy – nadzienie powinna przyjąć jednolitą masę. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na stolnicę, dodajemy troszeczkę mąki i rozwałkowujemy. Ciasto należy pokroić na trójkąty równoramienne (ramiona mają być dłuższe od podstawy). Na gotowe trójkąty nakładamy u podstawy małą łyżkę nadzienia, a następnie zwijamy nadając kształt rogalików. Gotowe rogaliki nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (powinny wyjść dwie blaszki). Teraz możemy położyć glazurę. Rogaliki należy posmarować żółtkiem jajka (nie za dużo), a następnie posypać cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 15 - 20 minut.