aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Kruche rogaliki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne i kruche rogaliki z powidłami, polecam, Długo zachowują swoją świeżość, każdemu zasmakują na pewno.

Kruche rogaliki z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z powidłami

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • powidła śliwkowe.

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z powidłami
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz. Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z powidłami
zagniatamy wszystkie skladniki na ciasto
Kruche rogaliki z powidłami
zawijamy ciasto w folie spozywcza i chlodzimy
Kruche rogaliki z powidłami
rozwalkowujemy i kroimy na trojkaty ciasto
Kruche rogaliki z powidłami
rogaliki ukladamy na balszce do pieczenia