Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kruche rogaliki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

słodziutkie rogaliki z nadzieniem

Kruche rogaliki z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche rogaliki z powidłami

 

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 16 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 gęsie żółtka
  • 4 jajka kurze
  • powidła

Sposób przygotowania:

Kruche rogaliki z powidłami
Kurze jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu oddzielamy białka od żółtka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, miękkie masło, gęsie żółtka oraz przetarte kurze żółtka ugotowane na twardo. Zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na kilka mniejszych częśći. każdą wałkujemy na szerokie koło i kroimy go na krzyż na 8 części. Na najszerszym boku trójkąta nakładamy 1 łyżeczkę powideł i zwijamy rogaliki - układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do rozgrzanego do 180* piekarnika i pieczemy 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Kruche rogaliki z powidłami
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, miękkie masło, gęsie żółtka
Kruche rogaliki z powidłami
każdą wałkujemy na szerokie koło i kroimy go na krzyż na 8 części.
Kruche rogaliki z powidłami
Etap 3
Kruche rogaliki z powidłami
Etap 4