Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kruche rożki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coś dla wielbicieli kruchych ciasteczek.

Kruche rożki z marmoladą

Składniki:

Kruche rożki z marmoladą

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 12,5 dag masło,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 sztuki jaja,
  • do posypania cukier puder,
  • 1 słoiczek marmolada

Sposób przygotowania:

Kruche rożki z marmoladą
Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru, masła, żółtek i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy z ciasta trójkąciki, nakładamy na nie marmoladę i zawijamy na kształt rogalików. Rogaliki układamy na wyłożonej pergaminem blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasteczka po upieczeniu i przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.