zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kruche serca żurawinowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo kruche i delikatne, o maślanym smaku, upstrzone kropeczkami kwaskowej żurawiny.

Kruche serca żurawinowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche serca żurawinowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche serca żurawinowe
Z przepisu wychodzą 3 blachy ciasteczek. Najpierw bardzo drobno siekamy żurawinę, musimy to zrobić, bo duże kawałki przeszkadzają w precyzyjnym wykrojeniu kształtu ciasteczka. W misce przesiewamy i łączymy obie mąki ze szczyptą soli. Masło ucieramy ok. 2 minut, dodajemy cukier puder i wanilię i miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy partiami mąki z posiekaną żurawią i mieszamy łyżką. Kiedy składniki się połączą krótko wyrabiamy ciasto, będzie delikatne, niezbyt zbite, lekko kruszące się, ale łatwo da się je formować. Ja dzielę na 2 kule i je spłaszczam, owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Łatwiej na spokojnie wycinać kształty, kiedy mamy drugą część ciasta schłodzoną. Wałkujemy na grubość 0.5 cm (staramy się nie podsypywać za dużo mąki), wycinamy kształty, układamy na papierze w lekkich odstępach i pieczemy w 170 st. (termoobieg) ok 12-14 minut, tak by brzegi lekko się zezłociły. Studzimy chwilę na blasze i zdejmujemy ciasteczka. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia, potem trzymamy w szczelnej puszce.
Kruche serca żurawinowe
Do utartego masła z cukrem dosypujemy resztę składników i mieszamy
Kruche serca żurawinowe
Krótko wyrabiamy gładkie ciasto i chłodzimy w lodówce