PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kruche serduszka z kremem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Walentynkowe kruche serduszka z kremem.

Kruche serduszka z kremem

Składniki:

Kruche serduszka z kremem

 

  • Ciasto:
  • 1 Ciasto kruche Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • Krem:
  • 1 Krem budyniowy tradycyjny Dr. Oetkera
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka z kremem
Sposób przygotowania: Ciasto kruche przygotować wg przepisu na opakowaniu. Ciasto rozwałkować, radełkiem wycinać paski o szerokości ok. 4 cm, a następnie pokroić na kawałki o długości 7 cm. Ciastka podzielić na połowę, jedne upiec jako pełne prostokąty, w drugich wyciąć serduszka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec około 8 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Z 500 ml mleka przelać połowę do wysokiego naczynia i rozmieszać w nim zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotować. Odsunąć mleko z ognia, wlać rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotować. Masę kremową wlać do miski, pozostawić do wystudzenia. Zimną masę kremową zmiksować, dodając do niej stopniowo miękkie masło i spirytus. Na każde pełne ciastko nakładać krem, przykryć drugim ciastkiem z wyciętym serduszkiem. Ciastka posypać cukrem pudrem.