marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruche ślimaczki z makiem i sezamem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka po ugotowaniu obrać,przekroić, wyjąć żółtka oraz posiekać je z resztą składników.Wyrobić, zagnieść, schłodzić. Tworzyć kształty.Piec

Kruche ślimaczki z makiem i sezamem.

Składniki:

Kruche ślimaczki z makiem i sezamem.

 

  • 500 g.mąki pszennej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 3 ugotowane żółtka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki maku,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • sezam biały do posypki,
  • 1 białko,
  • sól morska,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu na blachę.

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z makiem i sezamem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką tłuszczu roślinnego. Dodać ugotowane i pokruszone żółtka, śmietanę, mak i sól morską ze dwie łyżeczki. Wyrobić i zagnieść oraz potrzymać w zamrażarce przez pół godziny ciasto. Piekarnik nagrzać do temp.185 st.C, natłuścić blachę i wyłożyć pergaminem. Po wyjęciu ciasto kruche kłaść na stolnicę posypaną mąką, rwać z ciasta kawałki, formować podłużne średniej grubości wałeczki, formować z nich ślimaczki i układać obok siebie na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać sezamem,wklepując go lekko w ciasto, by nie pospadały ziarenka. Wstawić blachę z ciastkami do piekarnika na 10-15 min., nastawić minutnik na określony czas. Po upieczeniu wyjąć blachę na kuchenkę i zsunąć ciastka z papieru na talerz. Piec następne, aż do wyczerpania zapasu ciasta.

Tagi:

mak