aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 208]

Kruche ślimaczki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowując te kruche ślimaczki, ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ im więcej warstw tym ciasteczka jeszcze smaczniejsze.

Kruche ślimaczki z marmoladą

Składniki:

Kruche ślimaczki z marmoladą

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 4-5 łyżek śmietan
  • 3 żółtka z jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo do smarowania
  • cukier do posypania
  • 20 dag marmolady

Sposób przygotowania:

Kruche ślimaczki z marmoladą

ETAP 1:

Kruche ślimaczki z marmoladą

Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

ETAP 2:

Kruche ślimaczki z marmoladą

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm.

Gotowe ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż będą rumiane. ( przez ok 20 min)