Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kruche talarki z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kruchutkie babeczki z budyniem śmietankowym, z kawałkami białej czekolady przykryte kostką rabarbarową, oraz ozdobione kruchą kratką.

Kruche talarki z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kruche talarki z rabarbarem

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnej margaryny
  • 4 łyżki zimnej wody

 

Budyń:

Rabarbar:

Sposób przygotowania:

Kruche talarki z rabarbarem
Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, zimną margarynę pokroić lub zetrzeć na tarce dodać mąkę z cukrem pudrem oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie ugotować budyń według przepisy i odstawić do ostygnięcia.

Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem . Foremki smarujemy margaryną i oprószamy mąką, oblepiamy ciastem i pieczemy około 8 minut w temp 180 stopni. Smarujemy powierzchnie budyniem , układamy warstwę rabarbaru i przykrywamy kratką zrobioną z ciasta.

Znowu wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25-30 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
Kruche talarki z rabarbarem
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, zimną margarynę pokroić lub zetrzeć na tarce dodać mąkę z cukrem pudrem oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto
Kruche talarki z rabarbarem
Foremki smarujemy margaryną i oprószamy mąką, oblepiamy ciastem i pieczemy około 8 minut w temp 180 stopni.
Kruche talarki z rabarbarem
Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem .
Kruche talarki z rabarbarem
Smarujemy powierzchnie budyniem , układamy warstwę rabarbaru
Kruche talarki z rabarbarem
Babeczki przykrywamy kratką zrobioną z ciasta Pieczemy

Tagi:

czekolada