dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Kruche tarteletki z morelową glazurą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowne tarteletki- doskonale prezentują się na stole..

Kruche tarteletki z morelową glazurą

Składniki:

Kruche tarteletki z morelową glazurą

 

  • Z przepisu wychodzi 6 sztuk.

 

  • 60 dag dużych śliwek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki konfitury morelowej
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Kruche tarteletki z morelową glazurą
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj jajko, cukier, skórkę z cytryny oraz pokrojoną na kawałki zimna margarynę. Szybko zagnieść ciasto.
Uformuj z niego kulkę, zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Śliwki umyj, rozetnij i wypestkuj. połówki śliwek pokrój na cząstki.. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Wylep przygotowanym ciastem.Spody ponakłuwaj widelcem, a potem posmaruj powidłami.
Cząstki śliwek ułóż na powidłach, formując rozetki. Posyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni c. Piecz przez 30 minut. Konfiturę morelową podgrzej, przetrzyj przez sito i posmaruj wierzchy jeszcze ciepłych ciasteczek.