reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 557]

SUPERPRZEPIS

Kruche tarteletki z serem i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miałam ochotę na ciasto z czereśniami, ale w lodówce zalegał ser i trzeba było coś wymyślić. Sera jednak było za mało na sernik i pomyślałam,że dla odmiany zrobię coś małego - padło na tarteletki:)

Kruche tarteletki z serem i czereśniami

Składniki:

Kruche tarteletki z serem i czereśniami

 

 

  • Masa serowa
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka otartej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kruche tarteletki z serem i czereśniami

przygotowanie

Kruche tarteletki z serem i czereśniami
czereśnie po umyciu i drylowaniu koniecznie trzeba odsączyć z nadmiaru wody i soku

Czereśnie myjemy, drylujemy i przekładamy na sito do odsączenia.

Foremki smarujemy tłuszczem ( można olejem)

ciasto kruche

Kruche tarteletki z serem i czereśniami
ciasta kruchego nie wolno wyrabiać zbyt długo

zimny tłuszcz siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i siekamy do uzyskania kruszonki, szybko wyrabiamy dłońmi,

Ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

przygotowanie foremek

Kruche tarteletki z serem i czereśniami
górę posmarowałam białkiem, żeby krateczka lepiej sie trzymała

Ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Odkładamy 1/3 ciasta

Po tym czasie wałkujemy na 0,5 cm i wylepiamy foremki.ciasto nakłuwamy widelcem.

Górę smarujemy rozmąconym białkiem

masa serowa

Kruche tarteletki z serem i czereśniami
ser rozkładamy równomiernie i z kopką, po upieczeniu i tak lekko siądzie

Ser ucieramy z cukrem waniliowym i mąką - rozkładamy równomiernie na przygotowane ciasto

Na górę rozkładamy czereśnie.

pieczenie

Kruche tarteletki z serem i czereśniami
krateczke dociskamy do bleszem i usuwamy resztki ciasta

Resztę ciasta wałkujemy nieco cieniej tak 0,3 mm, kroimy w paski i układamy plecionkę.

Wszystkie foremki przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 minut.

Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Tagi:

owoce ciastka ser