Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Kruche z budyniem i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwe ciasto w przygotowaniu i do tego jeszcze takie smaczne. U mnie w ogródku dopiero zaczeły się maliny, więc postanowiłam zrobić je z malinami

Kruche z budyniem i malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche z budyniem i malinami

CIASTO

  • mąka - 3 szkl
  • cukier -0,5 szkl
  • margaryna -250 g
  • żółtka jaj - 5 szt
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki

PRZEŁOŻENIE

  • mleko- 3 szkl
  • budyń waniliowy - 2 torebki
  • cukier -2,5 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniem i malinami
CIASTO Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć na 1 godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, o wymiarach 25x36 cm

MASA BUDYNIOWA 2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć umyte i osączone maliny, wylać gorący budyń, Zetrzeć na budyń 2 część ciasta, włożyć ciasto do piekarnika i piec 40 minut w 180 stop.

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Kruche z budyniem i malinami
Ze składników na ciasto przygotowano kruche i wyłożone zostały maliny
Kruche z budyniem i malinami
Budyń ugotowany i gorący wylany na owoce
Kruche z budyniem i malinami
Druga część ciasta została starta na grubszych oczkach na budyń