Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2193]

Kruche z gruszkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maślane kruche ciasto z pokrojonymi w półplasterki gruszkami przykrytymi kruszonką i płatkami migdałowymi.

Kruche z gruszkami i kruszonką

Składniki:

Kruche z gruszkami i kruszonką

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kruche z gruszkami i kruszonką
 

Etap 1

Kruche z gruszkami i kruszonką
Gładkie ciasto przygotowane z masła mąki żółtek i cukru pudru.

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść.

Etap 2

Kruche z gruszkami i kruszonką
Gotowe ciasto rozłożone na dnie dużej foremki.

Ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 23 x 36 cm). Ciasto posypać kaszą manną.

Etap 3

Kruche z gruszkami i kruszonką
Obrane i pokrojone w półplasterki gruszki rozłożone na cieście.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki, rozłożyć na cieście.

Etap 4

Kruche z gruszkami i kruszonką
Kruszonka przygotowana z masła mąki i brązowego cukru.

Masło na kruszonkę przełożyć do miski. Dodać do niego brązowy cukier i mąkę. Zagnieść, a następnie rozkruszyć.

Etap 5

Kruche z gruszkami i kruszonką

Kruszonkę rozłożyć na gruszkach, na wierzchu rozsypać płatki migdałowe.

Etap 6

Kruche z gruszkami i kruszonką

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (aż wierzch ładnie się zrumieni). Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder + odrobina wody + sok z cytryny).