alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Kruche z jabłkami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto zniknęło w pół godziny :) to chyba wystarczająca rekomendacja. Polecam wszystkim, którzy lubią takie połączenia owoców :)

Kruche z jabłkami i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z jabłkami i truskawkami

 

  • Ciasto :
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 zółtka
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • 4 białka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 kg jabłek
  • ok 1 szkl mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkami i truskawkami
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je w proporcji 2:3. Mniejszą część schować do zamrażarki, większą do lodówki na ok pół godziny. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić je na większe kawałki. Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem , które leżakowało w lodówce. Posypać bułka tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka i truskawki. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać budyń, ubijać jeszcze chwilkę. Pianę wyłożyć na owoce, a na wierzch zetrzeć ciasto, które było w zamrażarce. Piec 50 min w temp 180 st.
Kruche z jabłkami i truskawkami
Składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, wyrobić gładkie ciasto
Kruche z jabłkami i truskawkami
Ciastem wylepić blachę, posypać bułką tartą
Kruche z jabłkami i truskawkami
Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka i truskawki
Kruche z jabłkami i truskawkami
Na owoce wyłożyć pianę z białek. Piec 50 min wtemp 180 st