motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kruche z jabłkiem i posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruche ciasto z jabłkami i posypką

Kruche z jabłkiem i posypką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z jabłkiem i posypką

 

  • CIASTO
  • 2 szkl. mąki
  • 12,5 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • 1 cukier waniliowy
  • MASA
  • 1,5 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki rodzynek
  • POSYPKA
  • 1/2 margaryny
  • 1 łyżka
  • mąka (ile zabierze)

Sposób przygotowania:

Kruche z jabłkiem i posypką
CIASTO; Wszystkie składniki dajemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Zrobione ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce. MASA; Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dołączamy pozostałe składniki do masy. Mieszamy i rozkładamy na ciasto. POSYPKA; Margarynę topimy w rondelku razem z cukrem. Mieszamy dodając mąkę. Mąki należy tyle dodać, aby powstałe ciasto dało się kruszyć. Ściągamy z ognia, chłodzimy. Zimne ciasto kruszymy na jabłka. Dajemy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.
Kruche z jabłkiem i posypką
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i rozkładamy na blaszce
Kruche z jabłkiem i posypką
Jabłka obieramy i ścieramy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i rozkładamy na ciasto
Kruche z jabłkiem i posypką
Zrobioną posypkę rozkruszamy na masie jabłkowej
Kruche z jabłkiem i posypką
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni i pieczemy 50 min.