pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kruche z jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Placek z jagodami z wykorzystaniem przepisu na pleśniaka. Przepis na tortownicę lub na dużą blachę.

Kruche z jagodami

Składniki:

Kruche z jagodami

 

  • 40 dag mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka do pieczenia
  • cukru (1 łyżka do ciasta, około 3/4 szklanki zostawić do ubicia białek, resztą cukru posypać jagody)
  • 250 g margaryny
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego (2X16g)
  • około 0,75 litra świeżych jagód (ilość jagód dostosowujemy do formy: tortownica-duża blacha)
  • tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kruche z jagodami
Mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i margarynę zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Można włożyć do lodówki/zamrażalnika, będzie się lepiej tarło na tarce. Blachę wysmarować tłuszczę i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na dno blachy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umyte i osuszone jagody wysypać na starte ciasto i delikatnie posypać cukrem, 3/4 szklanki cukru zostawić do ubicia piany. Warstwa jagód nie powinna być zbyt gruba. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na jagody. Drugą część ciasta zetrzeć na wierzch na warstwę piany. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.