SUPERPRZEPIS

Kruche z orzechami i jabłkami

  • 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Kruche z orzechami i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Pyszne, kruchutkie rogaliki, z gotowego ciasta, mało pracy -efekt zadowalający:)

Składniki:

Kruche z orzechami i jabłkami

 

  • Kruche ciasto (gotowe 350 g)
  • Orzechy włoskie i laskowe (w sumie około 10 dkg)
  • 2 jabłuszka
  • Łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (skład: cynamon, cukier kandyzowany,kardamon i wanilia)
  • Jajko do posmarowania
  • Cukier brązowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche z orzechami i jabłkami
Obrane orzechy mielę, dodaję łyżeczkę przyprawy do deserów i mieszam. Umyte i obrane jabłka kroję w „ósemki”



Kruche ciasto rozwijam, smaruję całe rozbełtanym jajkiem. Posypuję obficie zmielonymi orzechami (¼ zostawiam na posypanie rogalików) i wciskam w ciasto, można położyć folię i przewałkować. Następnie dzielę na kwadraty, na każdy kładę kawałek jabłka i zwijam rogaliki.



Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję jajkiem, posypuję orzechami i brązowym cukrem.



Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st.C i piekę 20-25 min( zależy od piekarnika) do zrumienienia.
Kruche z orzechami i jabłkami
Obrane orzechy mielę, dodaję łyżeczkę przyprawy do deserów i mieszam. Umyte i obrane jabłka kroję w „ósemki"
Kruche z orzechami i jabłkami
Kruche ciasto rozwijam, smaruję całe rozbełtanym jajkiem. Posypuję obficie zmielonymi orzechami (¼ zostawiam na posypanie rogalików) i wciskam w ciasto, można położyć folię i przewałkować.
Kruche z orzechami i jabłkami
Następnie dzielę na kwadraty, na każdy kładę kawałek jabłka i zwijam rogaliki. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję jajkiem i posypuję orzechami i brązowym cukrem
Kruche z orzechami i jabłkami
Pyszne połączenie przypraw, jabłka i orzechów